ziekteverzuim werknemers
Karin Lokker
09/21/2024
2 min
0

Voorbereiden op ziekteverzuim van je werknemers

09/21/2024
2 min
0

Je hebt een bedrijf met personeel. Dan krijg je vroeg of laat waarschijnlijk een keer te maken met verzuim. Daarom is het verstandig om je daarop voor te bereiden. Maar welke soorten verzuim zijn er eigenlijk? En hoe bereid je je daarop voor?

Voorkomen is beter dan genezen! We delen vijf praktische tips om je voor te bereiden op ziekteverzuim, de hoge kosten van (langdurig) verzuim te beperken danwel te vermijden en vroegtijdig signalen op te vangen en medewerkers te ondersteunen waar nodig. 

Met welke soorten verzuim kun je te maken krijgen?

Een medewerker die de griep krijgt, meldt zich ziek: er is sprake van verzuim. Maar het gaat ook om medewerkers die herstellen van een operatie, die (chronisch) last hebben van (veel) stress of tijdens een zwangerschap of vanwege zorgverlof moeten verzuimen.

Er zijn vier verschillende soorten verzuim:

  1. Kortdurend verzuim: enkele dagen tot maximaal een paar weken
  2. Langdurig verzuim: meer dan zes weken, na een operatie of bij ernstige ziekte
  3. Regelmatig verzuim: bijvoorbeeld bij stress of door een chronische aandoening
  4. Bijzonder verzuim: wegens zwangerschap, adoptie of zorgverlof

     

 5 tips: voorbereiden op ziekteverzuim

Je wilt goed voorbereid zijn op mogelijk verzuim van je werknemers. Deze 5 tips helpen je daarbij:

  1. Moedig gezonde gewoontes aan
    Een gezonde werkomgeving kan het ziekteverzuim aanzienlijk verminderen. Moedig daarom gezonde gewoontes aan, bijvoorbeeld door de werkplek ergonomisch in te richten. Biedt mogelijkheden om te ontspannen, zoals een relaxruimte, of maak gezonde snacks beschikbaar. Ook een sportschoolabonnement kan bijdragen.

 

  1. Let op signalen van verzuim
    Lijken sommige medewerkers vaker moe? Melden ze zich vaker ziek? Of zijn er andere signalen? Door stress en andere klachten vroegtijdig te herkennen valt verzuim soms te voorkomen. Ga het gesprek aan en biedt ondersteuning waar nodig. Zo kun je langdurig verzuim voorkomen of beperken. 

 

  1. Stel een verzuimprotocol op
    Een duidelijk verzuimprotocol helpt om het verzuim gestructureerd aan te pakken. Leg vast hoe medewerkers zich moeten ziekmelden, wat hun rechten en plichten zijn (en die van jou als werkgever) en beschrijf een eventueel re-integratietraject. Zorg dat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt bij ziekte.

 

  1. Sluit een verzuimverzekering af
    De beste voorbereiding op ziekteverzuim is een verzuimverzekering. Die dekt de kosten van loondoorbetaling en kan aanvullende diensten bieden, zoals arbodienstverlening en ondersteuning bij re-integratie. Je dekt jouw financiële risico’s af én helpt werknemers sneller te herstellen bij ziekte.

 

  1. Investeer om verzuim te voorkomen
    Voorkomen is altijd beter dan genezen, zeker als het gaat om ziekteverzuim. Investeer daarom in periodieke gezondheidschecks of een workshop over stressmanagement. Besteed aandacht aan ergonomisch werken en creëer een cultuur waarin medewerkers zich vrij voelen om over hun gezondheid te praten. Dat kan bijdragen aan het voorkomen van ziekteverzuim, waardoor de investering zich eenvoudig terugverdient.

 

Hulp bij het vinden van de beste verzuimverzekering

Niet alleen zijn er verschillende vormen van verzuim, je kunt ook kiezen uit verschillende verzuimverzekeringen. De adviseurs van onze partner Aon helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Zelf kun je alvast de Aon Verzuimscan doen. Daarmee ontdek je welke verzekering het beste past bij jouw bedrijf. 

Doe de gratis Verzuimscan

 

TIP: heb je al een verzuimverzekering? Doe de Verzuimscan als second opinion, om zeker te weten dat je niets over het hoofd ziet.

Reacties
< script>