Dedy Collette
04/30/2024
2 min
0

De definitie van ondernemerschap

04/30/2024
2 min
0

Ondernemerschap is belangrijk voor de samenleving. Als mensen ondernemen, worden nieuwe initiatieven ontplooid. Maar wat IS ondernemerschap precies? Het betreden van nieuwe markten met bestaande producten? Het binnengaan van bestaande markten met nieuwe producten? Het vermogen om iets te creëren vanuit niets? En wat zegt de mate van ondernemerschap over de ondernemer zelf? 

In de strikte betekenis is ondernemerschap de handeling om rijkdom en/of werkgelegenheid te creëren door een onderneming op te richten of over te nemen. Ondernemerschap begint dus met een idee of kans en de mogelijkheid om daarop in te spelen. Mét de bijbehorende risico’s! Ondernemerschap kan een jarenlange droom zijn maar ook een noodzaak, bijvoorbeeld ingegeven door werkloosheid.

Succesvol ondernemen houdt niet altijd vernieuwing in. Ondernemerschap kan net zo goed plaatsvinden binnen een bestaand bedrijf. In beide gevallen moet je als ondernemer terugvallen op eigen kwaliteiten (dat wat je kan ontwikkelen) en persoonskenmerken (dat waarmee je wordt geboren). Oftewel: op jouw persoonlijk ondernemerschap.


Persoonskenmerken bij ondernemerschap

De belangrijkste persoonskenmerken waarover je als ondernemer moet beschikken, zijn toewijding, vastberadenheid en volharding, ambitie en prestatiegerichtheid, zelfstandigheid, creativiteit, doel- en kansgerichtheid, doorzettingsvermogen, zelfbewustzijn, zelfreflectie, zelfvertrouwen, risicobereidheid, dominantie en een hoge sociale oriëntatie. Mensen die deze eigenschappen niet of in mindere mate van nature hebben, zullen meer moeite hebben om succesvol te zijn in hun ondernemerschap.


Gedrevenheid en tomeloos optimisme

Ondernemerschap vraagt om het durven nemen van risico’s en het durven loslaten van zekerheden. Denk aan het inzetten van je eigen geld met de kans dit te verspelen. Daarnaast is het nemen van initiatief onontbeerlijk en vraagt ondernemerschap gedrevenheid en tomeloos optimisme. De rasechte ondernemer zet stappen en probeert dingen uit zonder de zekerheid van succes. Heb je moeite met het nemen van financiële risico’s en ben je meer het afwachtende type, dan is het ondernemerschap voor jou een extra grote uitdaging.


Competenties voor succesvol ondernemerschap

Voor ondernemerschap heb je meer nodig dan alleen persoonskenmerken. Jouw kwaliteiten als ondernemer, dat wat je wél kan ontwikkelen, zijn minstens zo bepalend als jouw persoonskenmerken. Wat zijn wel en niet helpende gedachten voor het ontwikkelen van jouw ondernemerskwaliteiten?

Niet helpend

 • Ondernemerschap zit niet in mijn bloed…
 • Ondernemers zijn opportunisten. Ik ben dat niet…
 • Ik ben een slechte verkoper…
 • Ik ben te bescheiden en sta niet graag op de voorgrond…

Helpend

 • Moeilijk of niet; ik kan het leren!
 • Met een goed plan en voorbereiding kom ik een heel eind!
 • Ik ben een expert op mijn vakgebied; mijn product is kennis!
 • Ondernemerschap is geen soloactie; ik hoef het niet alleen te doen!


Ondernemerschap is zeker niet een snelweg naar succes en snel geld verdienen. Het is bikkelen en vraagt veel van jou en jouw omgeving. Maar is het een diepgeworteld verlangen of passie van je en bezit je de juiste persoonskenmerken en ondernemerskwaliteiten, dan is niets leuker!


5 tips voor succesvol ondernemerschap

 1. Bepaal een niche of doelgroep die baat heeft bij jouw kennis.
 2. Speel in op de pijn en het verlangen van je doelgroep.
 3. Maak het probleem inzichtelijk en biedt de oplossing.
 4. Bouw aan een goed relatienetwerk.
 5. Wil en doe niet alles tegelijk maar maak weloverwogen keuzes.


En bovenal: houd focus!


Wil je weten of je beschikt over de juiste persoonskenmerken en kwaliteiten voor succesvol ondernemen? Ontdek hier jouw OndernemersBlauwdruk!

Reacties
< script>