Karin Lokker
12/15/2023
2 min
0

Persoonlijk ondernemerschap; een emotionele rollercoaster

12/15/2023
2 min
0

Als ondernemer ervaar je dagelijks een breed scala aan gevoelens, variërend van opwinding en voldoening tot angst en twijfel. Het persoonlijk ondernemerschap is doordrenkt met emoties en het succesvol navigeren door deze stroom van emoties een ware kunst.

Essentie van succesvol ondernemen

Om als ondernemer te gedijen, is meer nodig dan het omarmen van de hoogte- en dieptepunten. Het vereist veerkracht en doorzettingsvermogen. Het vermogen om tegenslagen te overwinnen, van fouten te leren en jezelf opnieuw uit te vinden, vormt de essentie van een succesvolle ondernemer.

Productieve acties

Succesvol ondernemerschap komt tot bloei wanneer emoties worden omgezet in productieve acties. In plaats van verlamd te raken door angst, fungeert je emotie als een drijvende kracht voor innovatie en verbetering. Het begrijpen van je eigen emoties en het ontwikkelen van een gezonde emotionele intelligentie zijn van onschatbare waarde voor het bereiken van duurzaam succes.

5 sleutels tot succes

Persoonlijk ondernemerschap is een emotioneel avontuur; een uitdaging waar je van groeit als het tot succes leidt. De belangrijkste uitgangspunten zijn: 

  1. Begrijp je emoties
  2. Cultiveer je veerkracht 
  3. Leer van je fouten
  4. Overwin tegenslagen
  5. Zet je emoties om in positieve acties

Hoe doe je dat?

Begrijp je emoties. Ze hebben namelijk het doel om jou ergens naartoe te navigeren. Als je jouw emoties negeert, gaan ze met je aan de haal. Weet jij welke emoties bijdragen aan het behalen van jouw doel en welke niet? Wees eerlijk naar jezelf toe. Je kunt nu eenmaal niet in alles goed zijn. 

Cultiveer je veerkracht. Wanneer je in oplossingen denkt, vergroot dat je veerkracht. Maar dat is niet het enige. Wanneer je passie hebt voor wat je doet, heeft dat een positieve invloed op je ondernemerschap. Passie is een onmisbare emotie om tot effectief ondernemend gedrag te komen en vergroot je veerkracht. 

Leer van je fouten. Het leren van je fouten is voor veel ondernemers lastig. Het tast je zelfvertrouwen aan en wellicht voel je schaamte of heb je een schuldgevoel. Dat levert weerstand op en belemmert je om te leren van je fouten. Kijk van afstand naar je emoties en laat ze er zijn. Onderzoek hoe je het de volgende keer anders kan doen. Op de korte termijn zal je ongemak en discomfort ervaren maar op de lange termijn levert het je nieuwe inzichten en succes op. Bedenk dat je, wanneer je iets niet goed beheerst of ongemakkelijk vindt, je onbewust excuses bedenkt en je emotie voor de korte termijndoelen gaat. Terwijl het succes voornamelijk voortkomt uit lange termijn doelen.

Overwin tegenslagen. Ondernemen gaat met vallen en opstaan en doorzettingsvermogen is een vereiste. Wanneer het even niet goed gaat, komen de negatieve emoties naar boven; onzekerheid, frustratie, onrust, verbetenheid, teleurstelling etc. Door vastberaden te zijn, een duidelijk doel voor ogen te hebben en met passie te ondernemen, overwin je tegenslagen. Je emoties gaan tijdens het ondernemen nou eenmaal alle kanten op; erken, herken en omarm ze! 

Zet emoties om in positieve acties. Zodra je weet welke emoties met je aan de haal gaan en welke je in je kracht zettten, kun je ze omzetten in positieve acties. Durf met een open blik in de spiegel te kijken. Begrijp je eigen ondernemerspersoonlijkheid: wie ben je, wat zijn je waarden en normen, waar geloof je in, waar ben je wel of niet goed in en hoe reageer je onder druk?

Gezonde basis

Bij SuccesvolOndernemen begrijpen onze coaches het emotionele landschap van ondernemerschap. We bieden je begeleiding om veerkracht op te bouwen, tegenslagen te overwinnen en jouw emotionele intelligentie te versterken. Ontdek hoe onze coaches je ondersteunen bij het cultiveren van een gezonde emotionele basis, zodat je jouw ondernemersavontuur met vertrouwen en succes kunt vervolgen!

Neem contact op voor een adviesgesprek.

Reacties
< script>